Sollicitatiegesprek

Vergroot een glimlach je kans op een baan?

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 1 maart 2016
|3 min. aan leesduur

Een glimlach wordt overal ter wereld gezien als een teken van vriendelijkheid. Men voelt zich aangetrokken tot mensen die glimlachen. Niemand wil zakendoen met een onvriendelijk iemand of werken met iemand die zo zuur kijkt dat dit de zonnige sfeer op kantoor de das omdoet. Als je je afvraagt waarom je de afgelopen tijd geen uitnodigingen hebt ontvangen om te solliciteren, bekijk dan jouw online profielfoto's eens. Schrik je werkgevers en recruiters af?

Je profielfoto is het eerste wat werkgevers of recruiters zien. Zij beslissen binnen enkele seconden of ze verder willen lezen of weg gaan klikken. Als we iemand voor het eerst ontmoeten, schudden we die persoon de hand en glimlachen we daarbij. Zo laten we zien dat we het prettig vinden om kennis te maken. Een introductie via het internet is niet anders. Werkgevers en recruiters maken via je profielfoto kennis met jou. Daarom is het van belang dat je via deze foto laat zien dat je het prettig vindt om kennis te maken. Dit is dus niet anders dan tijdens een echte ontmoeting.

Dit betekent niet dat je een profielfoto moet gebruiken waar je met een enorme grijns van oor tot oor op staat. Een onechte lach wordt direct als zodanig opgemerkt. Een natuurlijke lach is te zien in de ogen. Probeer met jouw glimlach vriendelijkheid, deskundigheid en professionaliteit uit te stralen. Kijk in de camera en lach zoals je doet wanneer je iemand begroet in een zakelijke situatie, niet alsof je zojuist een goede mop hebt gehoord.

Als je lacht, komen er mooie dingen op je pad; misschien zelfs dat sollicitatiegesprek waar je je zinnen op gezet hebt. Vindt je het lastig om een natuurlijke glimlach op je gezicht te toveren? Geen paniek. Je hoeft niet tijdens het gehele sollicitatiegesprek te lachen. Begroet degene die het sollicitatiegesprek afneemt met een vriendelijke lach en schud hem of haar de hand. Als dit goed gaat, komt de rest vanzelf. De eerste indruk maakt het verschil. Het duurt gemiddeld 7 seconden om tot een oordeel te komen. Zorg dat je tijdens deze eerste zeven seconden zelfvertrouwen uitstraalt en laat met je lach zien dat je de ontmoeting op prijs stelt. Als de begroeting goed verloopt, verbetert dit meteen de sfeer. Een glimlach doet wonderen.

Wat als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via Skype?
Ook hier geldt hetzelfde principe. Begroet de persoon die het sollicitatiegesprek leidt met een glimlach.
Als je nooit eerder een sollicitatiegesprek hebt gevoerd via Skype, is het een goed idee om te oefenen met iemand die je kent omdat het in het begin wat onwennig kan zijn. Mensen die niet bekend zijn met Skype kijken vaak naar zichzelf op het scherm. Het is natuurlijk de bedoeling dat je in de camera kijkt. Het is een goed idee om het praten in de camera te oefenen. Als je dit onder de knie hebt, kun je het lachen in de camera oefenen. De meeste mensen vinden het moeilijker om te lachen gedurende een sollicitatiegesprek via Skype. Oefen ook dit een paar keer. Ook in deze situatie is een echte lach die in de ogen te zien is wenselijk.

Als je glimlacht, heb je meteen een streepje voor op de concurrentie.

Labels: