Employer Branding

4 mythes over Employer Branding

Geplaatst door Glassdoor-team

Experts op het gebied van loopbaanadvies

Laatst bijgewerkt 10 aug. 2018
|2 min. aan leesduur

In de afgelopen twee jaar heeft Employer Branding een flinke opmars gemaakt, zelfs zo dat nu bijna elke recruiter, hiring manager en HR manager de druk voelt om mee te doen met deze trend. Wanneer ze niet mee doen, is een veel gehoord excuus: “Employer Branding hoort bij de marketingafdeling en wij zijn geen marketeers.” Maar vandaag de dag is dat is toch echt geen geldig excuus meer. En waarom dan niet?

Ten eerste: Vergeet alles wat je ooit over Employer Branding hebt gehoord of gelezen, zodat je met een frisse blik kunt beginnen! We starten om de vier meest voorkomende (en absurde!) Employer Branding mythes uit je geheugen te wissen.

Mythe #1 – Je hebt een strategie nodig voordat je met Employer Branding kunt beginnen.
FEIT: Employer Branding wordt niet gecreëerd, maar ontstaat vanzelf. Het beste kun je gewoon aan de slag gaan en dan merk je vanzelf wat wel of niet aanslaat. Je bedrijfsmerk bestaat immers al, het enige wat je hoeft te doen is een manier vinden om het goed over te brengen op kandidaten en werknemers. Je kunt van alles gaan plannen, rapporten schrijven, strategieën bedenken, maar pas als je daadwerkelijk begint kom je er in de praktijk achter wat het beste werkt.

Mythe #2 – Je moet veel content creëren, elke dag.
FEIT: Wie heeft er in hemelsnaam tijd om elke dag nieuwe content te bedenken? Het gaat hier echt niet om kwantiteit maar juist om kwaliteit en consistentie. Bepaal van tevoren hoeveel tijd je kunt besteden aan Employer Branding, maak een schema en begin. Het is beter om elke week op hetzelfde tijdstip iets te posten in plaats van een week lang iedere dag en erachter te komen dat je niets goeds meer te posten hebt voor de rest van de maand. Het beste is om er een wekelijkse routine van te maken dat onderdeel wordt van je dagelijkse taken en je goed kunt verspreiden over de hele week/maand.

Mythe #3 – Je moet op alle sociale media actief zijn.
FEIT: Het is beter om een paar sociale media platforms goed te beheren, dan het overal een beetje nèt niet te doen. Begin met de meest populaire kanalen, zoals Glassdoor. Wanneer je de smaak goed te pakken hebt en over meer vaardigheden beschikt, kun je uitbreiden naar bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook en Twitter. Totdat je uiteindelijk een pro bent en creatief kan zijn op de nieuwste platforms, zoals Instagram of Snapchat.

Mythe #4 – Je hebt een Employer Branding “expert” nodig.
FEIT: Niemand beter dan jijzelf weet hoe het is om te werken voor het bedrijf waarvoor je werkzaam bent. Een externe consultant heeft niet de interne bedrijfservaring bij jouw werkgever die jij wel hebt. Een van onze studies bij CAREEREALISM laat zien dat maar liefst 76% van de werkzoekenden contact wil met de interne recruiters en werknemers. Dus laat onnodig dure externe consultants achterwege en ga zelf aan de slag. Veel succes!