Glassdoor

Tips voor de eerste keer solliciteren

Young man at a job interview.

Een van de zware klussen die een net afgestudeerde wacht, is het solliciteren naar de eerste baan. Hoewel je er misschien tegenop ziet, het is voor iedereen eens de eerste keer geweest. In de academische wereld waar alles snel-snel moet, kun je het gevoel krijgen dat iedereen zijn zaakjes prima voor elkaar heeft en jij als enige moeite hebt om bij te blijven.

Wanhoop niet als je de vraag van medestudenten krijgt waar je gaat werken nadat je afgestudeerd bent. Hieronder vind je belangrijke tips die je door het woud van mogelijkheden kunnen loodsen en je kunnen helpen bij het vinden van je droombaan.

Wees goed voorbereid: loop stage in een vakgebied waarin je geïnteresseerd bent

Zorg dat je een goede stageplaats vindt tijdens je studie. Gebruik Glassdoor om naar stageplaatsen te zoeken. Maar let op: veel van de meest gezochte stageplekken zijn bezet voordat je het weet! Zorg dus dat je er op tijd bij bent. Al heb je nog zoveel talent, als je geen goeie stageplaats kunt vinden omdat je te laat bent, kan dit je later tijdens je banenjacht gaan opbreken. Begin je zoektocht op tijd door vakgebieden en bedrijven onder de loep te leggen en noteer deadlines die bedrijven aangeven en maak een lijstje met jouw topkeuzes.

Zoek naar stageplaatsen

Zet je beste beentje voor: maak een cv of zorg dat je huidige up-to-date is

Als je nog geen cv hebt, dan is het moment nu aangebroken om er een te maken. Wees duidelijk en kort en bondig in het opstellen van je ervaring en andere relevante informatie. Mik op één volgeschreven pagina en vermijd drukke of afleidende fonts. Als je al een cv hebt, zorg dan dat het je laatste vaardigheden, genoten onderwijs en ervaring bevat.

Grijp alle kansen: gebruik je onderwijsinstelling

Universiteiten hebben vaak gespecialiseerde organen die loopbaanadvies aanbieden voor afgestudeerden. Informatie hierover is te vinden op de websites van universiteiten. Maak gebruik van deze mogelijkheden en zorg dat je je inschrijft als er evenementen voor werving en loopbaanadvies georganiseerd worden. Neem actief deel aan het studentenleven en doe mee aan clubs, studentensport, verenigingen, vakbonden en andere gerelateerde extra-curriculaire activiteiten die bij je interesses aansluiten. Hou een lijstje bij van docenten en professoren om een goede lijst van referenties op te bouwen. En als laatste: netwerken, netwerken en nog eens netwerken.

Zoek op een slimme manier: gebruik de juiste online tools

Het internet is een uitstekende tool om onderzoek te doen, maar het kan een beetje overweldigend zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Glassdoor is een goede eerste stap om de banenmarkt te onderzoeken op een handige en efficiënte manier. Zorg dat je interessante vacatures opslaat tijdens je zoektocht, je bent toch bezig!

Steek van wal: solliciteren

Beperk je niet te veel meteen aan het begin: solliciteer op een verscheidenheid aan vacatures. Stel je niet in op die ene schijnbaar ideale vacature. Solliciteer op alle relevante vacatures die je tegenkomt en hou de kwaliteit van je cv en sollicitatiebrief in de gaten.

De eerste indruk is vaak beslissend: ga voorbereid op sollicitatiegesprek

Nadat je sollicitatiebrieven verstuurd zijn, wordt je hopelijk uitgenodigd voor een telefonisch gesprek of om op sollicitatiegesprek te komen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat de onderneming of instelling doet en oefen vragen die je hebt over het bedrijf of de taken die bij de functie horen. Zorg dat je zelfvertrouwen en enthousiasme uitstraalt, voor de baan, het bedrijf en bovenal – jezelf.

Hopelijk voel je je nu beter om deze grote stap te zetten op zoek naar je droombaan. Veel succes!

____________________________________________________________

Zoek naar reviews over bedrijven waar je gaat solliciteren

Top tien moeilijke sollicitatievragen 2016 in Nederland